Hoe het oude Israël leefde

Over tempel, tabernakel, wet etc.

Een spannende zoektocht…

Op de tempelberg in Jeruzalem staat geen tempel meer, maar de Rotskoepel (geen moskee, maar een gedenkplaats) en aan de rand van de tempelberg de Al-Aqsamoskee.

De laatste tempel stond er in de tijd van Jezus, tot de verwoesting door de Romeinen in het jaar 70. Daarvoor stond er de eerste tempel, die ook wel de tempel van Salomo genoemd wordt, omdat hij onder de regering van Salomo gebouwd werd. Aan de tempel ging de tabernakel vooraf als heiligdom voor het volk Israël, tijdens de woestijntocht en tot de regeringstijd van koning David.

Deze dingen zullen we uitvoerig bespreken en ook de achtergrond van heiligdommen in bredere zin. Tenslotte stelt zich natuurlijk de vraag: wat heeft dit te betekenen voor ons als christenen? Een kerk is geen tempel maar wat dan wel? Aan het eind van de openbaring van Johannes schrijft hij over het nieuwe Jeruzalem: “…maar een tempel zag ik niet in de stad’. Een belangrijke informatiebron zijn hoofdstukken uit het boek van dr. R. de Vaux, ‘Hoe het oude Israël leefde’.

Ik verwacht dat de twee avonden een spannende zoektocht worden.

Praktische informatie

Data: donderdag 4 en 11 november 2021

Tijd: 19.30 – 21.00 uur

Locatie: De Hoeksteen, Zuiderdiep 333 Valthermond

Leiding: Helmut Thon

Contactpersoon: Helmut Thon

Aanmelden: ds.thon@home.nl vóór 20 oktober 2021